Popis produktu

Na začátku října roku 2019 se 6 mladých dobrodruhů vydalo do vnitrozemí Bosny a Hercegoviny, kde lemované vysokými horami a prvotřídní borovicovou monokulturou oplývající, malebné mestečko Ključ leží. Účastníci projektu Influence the Foodprint zde rozšiřovali své vědomosti o ekologickém a udržitelném stravování v rámci programu Erasmus +, který si klade za cíl edukovat způsobem neformálního vzdělávání a podporovat mobility mladých lidí.

Během 10ti dnů plných workshopů, diskuzí a sebereflexe jsme se seznámili s několika environmentálními tématy, například jak funguje globální oteplování, skleníkové plyny, fosilní paliva, masová produkce živočišných výrobků nebo jaké jsou výzvy současné agrikultury. Hned na začátku projektu jsme si vypočítali, jakou ekologickou stopu zanechává každý z nás ročně na životním prostředí, a že hlavními důvody jsou především využívání letadlové dopravy a vysoká konzumace nejen masa, ale i mléčných výrobků. Právě veganský způsob stravování byl velkým tématem v diskuzích během projektu, a tak jsme zjistili i mnoho užitečných informací o tom, jak můžeme upravit náš jídelníček tak, aby nebyl zdravý jen pro nás, ale i pro naší planetu. Česká reprezentace dokonce při kulturním večeru, kdy účastníci každé země měli za úkol uvařit svůj národní pokrm, dokázala vykouzlit z čistě veganských surovin čočkovou polévku a švestkové knedlíky.

O lokální agrikultuře nám přišel povědět i místní zástupce agrární asociace a seznámil nás s fungováním a hlavními problémy farmářů nejen v Ključské oblasti, ale i v celé Bosně a Hercegovině. Následující den jsme se přímo na samotné farmy vydali. Zkusili jsme si zde sklidit některé plodiny, seznámili jsme se s diverzitou pěstovaných plodin (která je důležitá pro zachování zdravého půdního cyklu) a porovnali jsme různorodá plemena užitkového zvířectva. S místním biomem jsme se seznámili i další den, kdy jsme navštívili přilehlý národní park s jeho dechberoucími vodopádovými kaskádami.

Neméně důležitou součástí projektu byla druhá polovina týdne, kterou jsme věnovali diskuzi o aktivitě jedinců na osobní i občanské úrovni ve zviditelnění dané tématiky. Novinkou v tématu pro mě byla existence projektu The Human Library, který vytváří komunikační kanál mezi dobrovolníky, kteří jsou vzdělaní v určité tematice (tzv. živé knihy) s jejich „čtenáři“. Řeč přišla i na možnosti zapojení do existujících ekologických projektů a organizací, které je zajišťují. Zdůrazněna byla i jejich možná stinná zákoutí – situace, kdy jsou tyto projekty neefektivní, tedy ztrátou našeho času a naopak jsme se naučili jak být šetrnější k životnímu prostředí.

 

Napsala Esther Hyhlíková, účastnice projektu Influence the Foodprint.